FacebookTwitterYouTubeПідписатися на RSS

Залишатися людиною

"Нова українська школа" підготувала статтю до 85-річчя з дня народження Василя Стуса.

Поради для сина Василя Стуса із заслання:

  • Залишатися людиною. “Бач, сину, я дуже хочу, аби Ти виріс чесним, мужнім, мудрим чоловіком. Бо людина буває тільки така. Інша проживе, проскніє, прожере не з одного єгипетського глечика ‒ поки й ґеґне. А чи була вона людина? Чи було в неї життя? Чи залишила вона по собі добрий слід?…”
  • Люди без норову легше стають успішними, але живуть нецікаво. “Мені подобаються люди, що, як кажуть, “пруть буром”, тобто, мають свій норов. Ці люди ‒ нещасливі в житті, зазнають усіляких страждань (щасливі ‒ здебільшого безхребетні, ті, що, як покірне телятко, дві матки ссуть). У житті доводиться обирати: або цікаву муку або нецікаве щастя”.
  • Головне – мати свій характер. “Насамперед сину, я хочу, щоб Ти мав свій характер, а не був розмазнею, манною кашею для беззубих. Виробляй його постійно, не поступайся своєю волею перед обставинами. Бо Ти ‒ це насамперед Твоя воля (бажання, мета, впертість і т. д.). А воля міцніє в подоланні перешкод”.
  • Про поразку. “Цікаво, як Ти сприйняв свою поразку на іспитах. Поразка – це не тільки біда. Це ще і благо, добро. Уся суть у тому, як сам поставишся до неї. З мого погляду: технікум та ще й такий – то не велике щастя. Але: освіченому треба бути”. "Поразка мусить стимулювати на чергову перемогу - це логіка сильних (а ти - мужчина!). У поразці попускають руки - лише слабкі"
  • Про освіту: “Освіта – це вид гігієни. Письмо з помилками – то як невмиті руки чи зуби”.
  • “Освіта потрібна людині не для іспиту і вступу до технікуму, а для неї самої”.
Кiлькiсть переглядiв: 60

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.